Santa Maria Norge Foodservice
Poblano chili.

Chiliguide

Her finner du vår chiliguide. Lær alt og litt om chili.

Fersk chili før innhøstingen.

Fakta om chili

Tre fjerdedeler av verdens befolkning spiser chili hver dag. Vi takker Christopher Columbus for chilien. Han tok med seg chilipepper til Europa på slutten av 1400-tallet i troen på at det var pepper.

Flere chili fakta her!
Chili og grønnsaker er kokt.

Matvenner til chili

Chili brukes i mange retter og har en fremtredende rolle i flere av verdens kjøkken. For eksempel i asiatisk mat, meksikansk mat og søramerikansk mat.

Chili er spesielt egnet sammen med mat som bønner, avocado, fennikel, lime, til pasta og nudler, tomat, fisk, kylling, svinekjøtt, reker, kalde sauser og dressinger og sist men ikke minst sjokolade.

Dame lukter av grønn chili.

Drikkevenner til chili

Tradisjonelt drikker man en lett, lys meksikansk øl med en limebåt i flaskehalsen. En moderat bitter ale, porter eller lagerøl passer godt.

Hvis du foretrekker vin, er krydrede viner fra Rhône-regionen i Frankrike, gjerne med bærkarakter eller Zinfandel fra California gode valg. En vel avkjølt Alsace-vin, med fruktig sødme eller en Chardonnay passer også til chiliens varme. Et glass musserende rosé blir heller aldri feil!

Koriander mortlas.

Kryddervenner til chili

Hvitløk, kanel, spisskummen, enebær, nellik, ingefær og koriander kombineres gjerne med chili. Selv om urter som er litt treaktige, som salvie, timian og rosmarin fungerer godt som chiliens kryddervenn. Vi må heller ikke glemme persille og mynte.

Mange chilivarianter passer med overraskende godt med søte smaker som vanilje, sjokolade, tørket frukt og bær. Chili gir derfor en ekstra piff i desserter!

Paulig Norway AS ∙ Nils Hansens vei 13 ∙ 0667 Oslo ∙ Tel: 67555280